GISMentors Blog

Gisquick a multimédia

Nástroj Gisquick umožňuje publikovat “snadno a rychle” projekt vytvořený v programu QGIS.  Webová aplikace pak nabízí řadu možností pro uživatele jak s geodaty pracovat. Mezi základní nástroje patří samozřejmě jejich prohlížení v podobě mapy tak jak byla nastylována v QGIS, dále pak je to zobrazení atributů vybraných objektů a v neposlední řadě pak editace jak hodnot atributů tak geometrie. V základní konfiguraci umožňuje webová aplikace zobrazení atributů ve formě textu, čísel, datumu a statických obrázků. TIP: Gisquick můžete vyzkoušet na veřejném serveru, například v projektu Central Europe Pokud chcete zobrazovat grafy nebo videa nebo přehrávat zvuky musíte v současné době přistoupit k vlastí úpravě komponenty pro infopanel (detail prvku), kde se údaje zobrazují. Na obecné variantě se zatím pracuje, ale není třeba zoufat, uživatelská úprava není tak složitá a Gisquick nabízí vše, co je pro takovou úpravu potřeba. V následující části si popíšeme jak k takové úpravě přistoupit. Úprava spočívá ve třech krocích: Instalace serveru Instalace vývojového prostředí Modifikace šablony pro Vue.js Instalace serveru Instalace serveru je jednoduchá díky tomu, že autoři vytvořili instalační nástroj. Nástroj je dostupný na https://github.com/gislab-npo/gisquick-cli a pokud budete postupovat podle návodu neměl by být s instalací problém. V mém případě jsem pouze musel instalovat klienta jako […]

Přejít na článek »

Zimní setkání GISMentors a spolupracovníků

V pátek a v sobotu 24. a 25. ledna proběhlo v Praze další pracovní setkání skupiny GISMentors. Pátek byl nabitý nejenom neformálním setkáním v restauračním zařízení, ale i prvním letošním celodenním kurzem QGIS pro začátečníky. V sobotu jsme pak v užším kolektivu spolupracovníků diskutovali o přípravě dalších kurzů, zejména dlouhodobě plánovaném kurzu k projektu R (z pohledu nejen prostorových dat) a úpravě školení PostGIS, tak aby bylo cíleně zaměřeno na účastníky, kteří již znají SQL. Pro účastníky, kteří SQL neznají se pokusíme udělat obecný úvod do prostorových databází i s ohledem na souborové databáze. Slibovaná a dlouho připravovaná trička GISMentors se bohužel do termínu našeho srazu nepodařilo vyrobit, ale dorazily alespoň samolepky s motivem mandarinek. Pokud byste měli o samolepky zájem, napište nám e-mail a my vám pár samolepek rádi pošleme. AKTUALIZACE: Trička už jsou a vypadají skvěle, kdo si objednal, může se těšit a kdo si neobjednal, může nám napsat, máme jich pár navíc.

Přejít na článek »

Gisquick developer sprint

Ve dnech 8.7. a 9.7.2019 se v kavárně Pracovna v Praze uskutečnil Gisquick developer meeting. Sjeli jsme se z celého světa: Martin a Jáchym z Česka, David z Hongkongu, Clemens ze Švýcarska a Marcel ze Slovenska. Co je Gisquick Projekt Gisquick vznikl v roce 2014 ve spolupráci s kolegy z bývalé slovenské firmy GISTA (GISTA byla později prodána firmě T-Mapy). Gisquick slouží pro rychlé sdílení prostorových dat v prostředí internetu nebo lokální sítě, a to ve formě webové mapové aplikace. Sestává se ze tří komponent: zásuvný modul do QGIS serverová komponenta postavená na bázi QGIS Server a Django frameworku klientské javascriptové mapové prohlížečky Pracovní postup publikace prostorových dat – nebo-li tvorba webové mapy – je následující: Uživatel vytvoří mapovou kompozici v QGIS a uloží ji Spustí se zásuvný modul GISQuick a nastaví se metadata nutná pro zobrazení ve webovém prohlížeči Zásuvný modul vytvoří soubor ZIP s metadaty a daty, např. Shapefile, ten se nahraje po přihlášení na publikační server Gisquick Tím dojde k publikaci. Výhodou použití QGIS serveru je, že data budou vykreslena stejně jako v prostředí QGIS Desktop a v Gisquick webové prohlížečce – odpadá tak problém přenosu mapových stylů. Spolu s daty a styly jsou v projektu QGIS […]

Přejít na článek »

GISMentors sprint jaro 2019

První květnový víkend proběhlo další setkání našeho OpenGeoLabs/GISMentors týmu v podhůří Českého středohoří. Cílem bylo zhodnotit uplynulý půlrok a hlavně naplánovat další práce a nastavit chystané produkty a školení. Nedávno proběhlo první školení GeoServer pro začátečníky, chystáme ještě školení GeoPython pro začátečníky. Do konce léta máme program již zaplněn, a to především díky školením ve firmách. Na základě toho se nám daří udržovat a rozšiřovat naše materiály aktuální. Mohou tak z toho těžit všichni uživatelé open source GIS. Chystáme se navíc spustit program technické podpory otevřeného GIS softwaru. Samozřejmě jsme zorganizovali i několik fotografických seancí, z nichž nejnapínavější bylo focení pomocí snímače umístěného na družici Sentinel 2A, která prolétala v sobotu nad místem konání sprintu v 10:30 místního času. Další setkání GISMentorů proběhne nejpozději opět za půl roku, místo a čas zatím nejsou známé.

Přejít na článek »

QGIS atlas – mapové listy se zobrazením jednotlivých vrstev

V tomto blogu si ukážeme příklad použití tvorby atlasu, který vychází z reálného dotazu účastníka našeho kurzu QGIS pro pokročilé. Princip použití atlasu spočívá v automatické tvorbě sady mapových výstupů na základě jednotlivých prvků ve vrstvě. Jak se takový atlas dá vytvořit popisujeme v materiálech pro školení (kapitola Tvorba atlasu). To je ale jen zlomek možností, které atlas nabízí. Díky možnosti provázání hodnot s různými parametry, využití vzorců nebo malých Python skriptů, máme při generování vícelistých výstupů téměř neomezené možnosti.

Přejít na článek »

Setkání s Markusem Netelerem v Praze

Příští týden navštíví Prahu jedna z legend open source GIS světa, držitel ceny Sol Katz Award, ikona projektu GRASS GIS – Markus Neteler. Rádi bych vás tímto pozvali na vyzvanou přednášku, kterou bude mít Markus na půdě ČVUT v Praze ve středu 6.2. od 15hod v místnosti C215. Kromě toho, pod křídly GISMentors, plánujeme neformální společenskou akci s Markusem v Restaurace Pastička v útery 5.2. od 18hod. Pokud si chcete s Markusem a s námi promluvit, je to ideální příležitost:-) Jste zváni! Připadnou účast prosím potvrďte (např. e-mailem).

Přejít na článek »

Platforma GIS.lab – používáme již 4 roky

V roce 2014 jsme založili GISMentors (a firmu OpenGeoLabs). Tehdy jsme začali na našich školeních používat platformu GIS.lab. GIS.lab a odštěpený projekt Gisquick nejen že stále používáme, ale investujeme náš čas a prostředky do jejich dalšího vývoje. Fotky níže přiložené jsou právě z roku 2014. Konkrétně z workshopu, na kterém nám Ivan Minčík nejen GIS.lab ukázal, ale i předal hardware potřebný k jeho provozu. Tímto Ivanovi děkujeme, nasměroval nás správným směrem. Na této malé “krabičce” (tzv. GIS.lab unitu) běží každé naše školení do dnes. Uživatelé přijdou vždy k připravenému pracovnímu prostředí, data jsou distribuována po síti, máme k dispozici všechny potřebné nástroje a privátní chat pro sdílení potřebných zápisků nebo webových stránek. Jsou to 4 roky, co GIS.lab používáme. Považujeme ho za otestované a stabilní prostředí, které udržujeme stále aktuální. Pokud se chcete o GIS.labu nebo Gisquicku dozvědět víc, určitě nás kontaktujte. Oba projekty jsou samozřejmě vývíjené pod open source licencí a dostupné na Githubu. Jeden exemplář si s sebou do Itálie odvezl i Markus Neteler. Na workshopu jsme měli samozřejmě i česko-slovenské pohoštění. Ivan Minčík se serverem GIS.lab. Na podobné “krabičce” fungují i naše školení. Poděkování, diskuze, závěr. GIS.lab unit, který aktuálně používáme na školní. Klienti sítě GIS.lab ve […]

Přejít na článek »

Drobná chyba v GRASS GIS a spojení s QGIS

Spolu s jedním účastníkem našich školení jsme odhalili drobnou chybu v GRASS GIS, která zapříčinila, že na některých systémech (konkrétně MacOS) nefungovaly nástroje GRASSu, které jsou dostupné prostřednictví QGIS Nástroje pro zpracování. Jedná se o kombinaci QGIS 3.x a GRASS GIS 7.4.3 a nižší. Chybová hláška zhruba uprostřed obsahuje sdělení podobné tomuto: TabError: inconsistent use of tabs and spaces in indentation File “/Applications/QGIS3.app/Contents/MacOS/grass/grass74”, line 1697 sys.stdout.write(“%s\n” % grass_version) Pokud máte verze výše uvedené, GRASS GIS padá a v logu QGISu najedete podobné sdělení, zkuste nahradit soubor grass74 (viz cesta v chybové hlášce) opravenou verzí kterou můžete stáhnout z našich stránek (po rozbalení ZIP archivu jej uložte do správné cesty). Jedná se pouze o rychlé řešení problému, v další verzi GRASSu (7.4.4) bude tento problém již odstraněn, viz relevantní oprava z naší dílny.

Přejít na článek »

Adresní místa do databáze

Mezi veřejností to pořád ještě dostatečně neprosáklo, ale většina z vás určitě ví, že ČUZK spravuje i oficiální databázi adresních míst v ČR. Adresní místa jsou součástí databáze RUIAN, a jsou ke stažení jako zazipované CSV soubory. Jedním z prvních kroků, které musíte udělat, pokud chcete s těmito daty rozumně pracovat, je naimportovat do databáze. To bývá spojeno s parsováním, často převodem z S-JTSK na WGS84, kódováním češtiny a celou řadou dalších kroků, které vlastně děláte pořád dokola. Dobrá zpráva je, že v tomto případě to nemusíte dělat. Na GitHubu naleznete projekt RUIAN Adresní body do databáze, který za vás stáhne nejčerstvější verzi těchto dat, rozbalí, převede na WGS84 a uloží do vámi zadané databáze pomocí GeoAlchemy 2. Příklad použití, uložení dat do schématu adresy v databázi PostgreSQL: $ createdb adresy $ psql adresy adresy=> CREATE EXTENSION postgis; adresy=> CREATE SCHEMA adresy; adresy=> \q $ ruian-adressses2db.py –connection “postgresql://uzivatel:heselo@localhost:5432/adresy” –schema adresy Skript stáhne, co má stáhnout, převede, naimportuje a můžete to začít používat. Budeme rádi za zpětnou vazbu, napište, co byste případně potřebovali od skriptu víc např. do bug trackeru na GitHubu.

Přejít na článek »

Posts navigation