Jak na data ve formátu VFK v QGISu?

V QGISu můžete data ve formátu VFK (Výměnný formát katastru), díky knihovně GDAL, otevřít jako každá jiná vektorová data. Podpora formátu VFK se v této knihovně v poslední době výrazně vylepšila. GDAL 2.0 podporuje křivky (důležité, neboť hranice parcel mohou být tvořeny kružnicemi či kruhovými oblouky) a výrazně se také vylepšila rychlost čtení VFK dat. V současnosti se pracuje na dalších vylepšeních jako je načítání více souborů najednou a podpora databáze PostgreSQL (to povede potenciálně k dalšímu zrychlení načítání zvláště objemnějších dat, v současnosti je podporována pouze databáze SQLite).

Plnohodnotnou a uživatelsky přístupnou práci s daty ve formátu VFK poskytuje specializovaný nástroj VFK plugin. Tento nástroj vznikl jako studentský projekt na ČVUT v Praze již v roce 2012. Jeho největší nevýhodnou byla obtížnost, se kterou se dostával ke svým uživatelům. Vzhledem k tomu, že byl napsán v programovacím jazyku C++, nebylo jej možno nainstalovat do QGISu běžným způsobem jako ostatní zásuvné moduly. Proto se minulý rok začalo pracovat na jeho další verzi, kterou by bylo možno snadno v QGISu nainstalovat. To vyžadovalo přepsání nástroje do programovacího jazyka Python. Výsledek byl zveřejněn nedávno v repositáři laboratoře OSGeoREL na ČVUT v Praze. Podrobný návod na instalaci najdete ve školení GISMentors QGIS pro pokročilé.

Stačí mezi repositáře přidat novou položku http://geo.fsv.cvut.cz/osgeorel/qgis-plugins.xml a povolit experimentální moduly. Poté je možno VFK plugin nainstalovat jako každý jiný zásuvný modul pro QGIS.

vfk-repo-instalace

Instalace VFK pluginu z repositáře OSGeoREL ČVUT v Praze.

VFK Plugin umožňuje  vyhledávání podle různých kritérií v závislosti na prvku jako jsou parcely, budovy, jednotky a oprávněné osoby. V prohlížeči dat je možné zobrazit list vlastnictví,  výpisy informací o parcele, budově, jednotce či oprávněné osobě. Vyhledaná data lze interaktivně procházet v prohlížeči.  Zároveň nástroj zajišťuje synchronizaci mezi označenými prvky v mapě a informacemi zobrazenými v prohlížeči zásuvného pluginu.

qgis-vfk

VFK Plugin: příklad výpisu informací o parcele.

Je důležité upozornit, že jde skutečně o experimentální nástroj a jeho autoři ocení Vaší zpětnou vazbu!

V současnosti se pracuje na další verzi nástroje 2.1, který bude umožňovat načítání více souborů VFK najednou a zpracování změnových souborů. Zdrojové kódy jsou dostupné pod licenci GNU GPL na serverech GitHub. Neváhejte oslovit autory projektu či nahlásit chybu v podobě tzv. issues na serverech GitHub.

Za GISMentors Martin Landa

Post navigation