GISMentors Sprint #1

O tomto víkendu (pátek 14.9. až neděle 16.9.2018) proběhl u paty Českého středohoří první GISMentors Sprint. Sešlo se zejména tvrdé organizační jádro s cílem prodebatovat, rozpracovat a dotáhnout témata, která se na našich pravidelných poradách na dálku dotahují těžko.

GISMentors na hradě Oltářík

Nakousli jsme zejména úpravu školení QGIS pro pokročilé, které bude nově obsahovat i kapitolu o napojování a práci s databází PostgreSQL/PostGIS. Lehce jsme se dotkli situace okolo připravovaného školení na Python a zásuvné moduly do QGIS, zejména s ohledem na nový QGIS 3.4 LTR, který vyjde co nevidět. Probrali jsme postup aktualizace našich školení QGIS právě na verzi 3 a načrtli jsme něco workshopů, které nás letos ještě čekají (nápověda: IRSAE, DPZ, Python, R, …).

Jedním z nejdůležitějších a hodně probraných témat byl náš vztah k firmě OpenGeoLabs s.r.o. a způsob, jak tento vztah vyjádřit navenek. V nejbližších dnech podnikneme určité kroky, které povedou k vyjasnění vztahu těchto dvou subjektů. GISMentors v každém případě zůstávají tím čím jsou: organizační jednotkou, která poskytuje školení open source GIS, a to otevřeným způsobem.

Práce na kurzech

Jedním z momentálně nejvíce viditelných výstupů ze sprintu je nový registrační systém a vypsané kurzy na tento podzim – s napětím očekáváme, jak se systém osvědčí. My si od něj slibujeme značné zjednodušení administrativní práce pokaždé, když vypíšeme nějaké školení a následně komunikujeme se všemi přihlášenými. Buďte prosím shovívaví, pokud se v přihlašování objeví nějaká chyba, testovali jsme to, co jsme mohli, ale reálný provoz teprve ukáže. Registrační systém je samozřejmě otevřený software a těšíme se na vaše pull-requesty, viz https://github.com/opengeolabs/gismentors-registration.

Byl to náročný pracovní víkend, ale díky krásnému počasí jsme ho mohli celý strávit venku v altánu na zahradě (v dosahu wifi) a dopřáli jsme si pauzu na malý výlet do CHKO na zříceninu Oltářík a do čokolaterie v Třebenicích. Kulturně nás obohatil večerní koncert místní rockové kapely, který se nám doslova vryl pod kůži, a my moc děkujeme Martinovi, že ho pro nás zajistil – laťka na příští sprinty je nasazena opravdu vysoko!

Čokolaterie

Už tedy víme, že příští sprint bude, ale nevíme kdy, ani kde. Východní Čechy? Jižní Čechy? Severní Morava? Kdo ví. Každopádně sprint bude a my doufáme, že se tentokrát naše řady rozšíří o další spolupracovníky GISMentors.

Celá galerie:

Post navigation