Esri ArcGIS asi končí od verze 10.5 s modelem “Licence pro současné použití více uživateli”

Na serveru Reddit se mimo jiné probíralo, že Esri pravděpodobně končí od verze ArcGIS 10.5 s licenčním modelem “Licence pro současné použití více uživateli” nebo-li Concurrent use. Jedná se o model, kdy máte sice jenom jednu licenci, ale může ji sdílet více uživatelů mezi sebou, pokud ji nevyužívají najednou. V praxi by se měla používat asi hlavně pro jednoho uživatele, pokud pracuje z více zařízení a musí mezi nimi přepínat – stačí mu jenom jedna licence na všechny stroje a nemusí si jich pořizovat více.

Tenhle model se ale také využívá v organizacích, kde se prostě nakoupí větší množství “souběžných” licencí s tím, že řada zaměstnanců nebude v GIS pracovat souběžně – i když počet zaměstnanců pracujících s GIS je několikanásobně větší než v minulosti.

Zdroj: http://docplayer.org/5239465-Arcgis-pro-positionierung-und-lizenzierung.html

To je celkem chytrý model vedoucí k optimalizaci nákladů za cenu drobných organizačních opatření (“Uvolněte mi prosím někdo licenci, kdo zrovna nepracujete.”). Vzhledem k tomu je hojně využíván.

Podle oficiální odpovědi Esri v jejich fóru to vypadá, že kdo dnes používá tento licenční model, bude tak moci činit i nadále, změna platí hlavně pro nově zakoupené licence. Důvod proč se Esri bude snažit tento model změnit pro většinu organizací je posun od centrálního modelu k modelu založeném na unikátní identitě uživatele. Esri tak reaguje na nová prostředí (virtuální servery, ArcGIS-online a podobně), kde je tento licenční model vhodnější.

Zda-li to situaci okolo správy licencí k tomuto balíku zjednoduší nebo ne, ukáže čas. Správa licencí je vedle nákladů na pořízení hlavní nákladová položka při využívání proprietárního software (někdo se tím musí zabývat, sledovat končící licence, schvalovat rozpočty a řešit problémy rychle, pokud se ukáže, že se na něco zapomnělo). Náklady na správu licencí svobodného software jsou a v budoucnu budou minimální.

Za GISMentors Jáchym Čepický

Post navigation